Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2008 10:53 - В България на власт винаги са били покерджиите
Автор: burov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1302 Коментари: 0 Гласове:
0



Кой политик е честен човек? Никой. Той все е правил компромиси в живота си, защото животът значи компромиси. Животът значи битки, хитрини, нападки, отбрана, нападение, бой за пари, бой за жени, бой за хляб, бой за служба, бой за постове, бой за депутатско място в парла-мента. Кой влезе в политиката, се побърква три пъти.
-Три пъти?
-Може би и четири пъти.
-Как?
-По най-простият начин. Първо, той зарязва тихата, спокойна и умна работа като майстор-занаятчия, като банкер, като политик, за да отиде да го псуват разни елементи, разни разнокалибрени глупаци и тъпаци. В България депуетати стават хора, които искат да търсят на работата лекото и на баницата мекото. Сериозните хора си гледат работата. Кой еврейн в България би си оставил магазина или банката да става депутат? Никой. Вярно, че те нямат право да бъдат избирани – няхама това право – вие, комунистите им го дадохте. Но те имаха право да печелят пари. И докато диванетата като мене скитаха по парламентите и си копаеха трапа, евреите-търговци и банкери скитаха из Европа и внасяха кожи, платове, обувки – „Саламандър” е чисто еврейска фирма, поддържана от еврейските банки. Еврейте са царете на кожите и в света, и в България. Фабрика „Ефраим” е тяхно изобретение. Но аз все се отклонявам. В парламента хайлазинът отива да си почива, бездарникът – да добие самочувствие, търговецът смята да прави там сделки, кариеристът – да изплува, да стане министър.
Нито един не отива да прави история, да създава име.
Всеки депутат има някаква низка, користна цел – да оцелее. Да изплава.
-И успява ли?
-Много рядко. Това е толкова рядко, колкото е рядко да хванеш моруна с въдица. Моруната се лови с огромни куки, с тънко измислена мрежа. Моруната – това е щастие-то, късметът. Моруната, това е кашалотът на океана. Но кашалот се бие само с харпун. А в България харпуни са имали само най-богатите българи. Те за жалост не са искали да стават депутати. И в парламента влизаха плямпалата. Дърдорковците. Обещаващите. Който обещава – влиза, който не – зяпа отстрани. А в страна без сенат, в страна без горна камара винаги изплуват най-долните страсти и най-долните хора.
Нещастието на България – това сто пъти го казват вече, е , че не е имала горна камара. Ако бе с горна камара България, през лятото на 1886г. тримата наши емисари, тримата търсачи на княз нямаше да отидат до Виена, да дирят Фердинанда. Не. Щяха да работят, да издигат България, тя да забогатее и сам, сам Фердинанд да се моли да става български княз – като кавказеца княз Мингрели, а не те да го молят.
Този, който няма завършено висше образование на Зашад или в България, той няма самочувствие.
Някога образованието даваше пътен лист за живота, а не връзките, не роднините. Петко Каравелов гонеше своите роднини като бесни. И те не дойдоха на погребението му в София, когато го забутаха на мястото на Черната джамия зад гърба на черквата „Свети Седмочисленици”. Нея я нямаше тогава – тя се построй по-късно, но в 1903 година там бе мястото на Черната джамия. Това бе обида за паметта му, но жена му там реши, там го погреба. Аз бях против. Исках да го погребат в Компивщица – поне да има къде да се поклониш на гроба му. Той бе голям българин, но бз пари. Не умееше да печели пари. А пари печелят само умните и хитрите едновременно. Може да си много умен и да пасеш гладен патките.
И само с хитрост не върви. Ум и хитрост – това е ключът.
- Господин Буров, какво става с българската депутация в 1886 година?
- Нищо. Отсяда в един скромен хотел, яде си скромно чорбицата и пести пари. Българинът, като види пари в джоба си, смята, че трябва да ги пести – бели пари за черни дни. Фердинанд узна за тях от австро-унгарския клипер или консул в София. Дал му оня координатите и Фердинанд ги дебне отстрана, без те да забележат това. Той иска да дойде в България, леле майко, как му се искало тогава, защото е бил гол, бос, гладен, без пари, без жена, без положение – той бе таен по-керджия и комардция на комарджиите, както всички – всеки умен човек играе покер, не играе билярд или моникс... В българия винаги са били на власт покерджиите. И чрез властта те печелят пари, за да хвърлят на рулетката. Покеръте всемирна болест на псевдоинтелигенцията, и на истин-ската интелигения – като достоевски, както генерал Рачо Петров.
- Той интелигент ли е бил?
- Той е бил гении. Нищо, че е имал само едно военно образование. Геният не се вмества в никакви рамки – той знае много и пилее много. Геният е опасен. В България, за щастие или нещастие, гении няма.
Има умни, пресметливи евреи, които си гледат гърговията и банките. Има селяни, които си гледат земиците – за щастие 80 процента - и псевдоинтелигенция, която си гледа само интереса.
Нищо друго. По-прагматична, по-забулена, по-объркана от българската псевдоинтелигенция няма, господин Памукчиев. И по-жадна да седне на депутатско кресло, да стане депутат, министър, управник – също няма. Може би само сърби и румъни ни бият, но не съм сигурен.
-И откъде дойде това?
-Откъде ли? От това, че у нас парите са малко, заплатите – ниски, а амбиците ни – преголеми. Ние искаме да бъдем само цезаровци и наполеоновци, а не виждаме, че носим потури, че сме с елеци и със забуни. В душата на българския псевдоинтелигент не живее духът на Добри Чинтулов или духът на Васил Левски, а живее душата на хаджи Генчо – даскала, описан ни от Любен Каравелов. 99 на сто от нашите интелиген-ти са хаджигенчовци.
Видиш ли учител да се мешави в политиката, да гази бос из просото на политиката – отпи-ши го. Банковите чиновници никога не са били учители. Защото банковият чиновник трябва да мисли сто процента за банката. Банката мисли за него – за дома му, за рода му, за просперитета му. Никой в България не мисли за трайното бъдеще на своите чиновници – да си гледат сто на сто само своята работа. Нито един освен банките не подсигурява своите чиновници. В София на улица „Вълкович” бе построена банкова болница. Да се вижда от всички. И всички да знаят, че баковите чиновници се лекуват не на края на София – в Александровата болница, ехе, там на майната си някъде, а в центъра. Да се знае, че банковият чиновник буди завист. Че той има пари да плаща.
Един доктор в Александровата болница в 1926 година получаваше три хиляди лева на месец – сто лева на ден, а в баковата болница на лекарите се плащаха по 6,8 даже 10 хиляди лева на месец.
Но в края на краищата ни закопа. Защото българинът, господин Памукчиев, не обича привилегиите, не обича тия, които му се фукат на „голямо”.
Той носи в душата си един благороден, възвишен висш демократизъм.
Българинът ставаше някога социалист, като гледаше двореца на княза, файтона на чорба-джията и порязницата с масло на децата му, тръгнали на училище с чанти...
Българското дете намразяваше от малко тези три неща и влизаше в партията на дядо ти Благоев, който си отхрани партия, която да го храни – както ви казах по-горе. Вашата партия бе три-четири хиляди души и на един конгрес се събирахте всички социалисти. Ура, викове, закани, речи и сбогом – край, отивате си.
Аз се уплаших от вашата партия на 25 май 1919 година, когато стана в театър „Корона-Ренесанс” – на улица „Христо БотевЮ и на площад „Възраждане”, първият конгрес на комунисти-ческата партия в България. Дойдоха десет хиляди шопи с каруци. Дойдоха селяни и работници от цяла България. И тогава става онова, което сте сега. Но без Русия, дупе ви лъже, че щяхте да се видите на власт. Чичко ви Сталин, дядо ви Иванчо – той ви насади на трона, той ви даде властта. Жезълът на властта обаче е много тежък, а ръчичките ви са слаби за него. Гледайте да не го изтървете.



Тагове:   българия,   власт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: burov
Категория: Бизнес
Прочетен: 111806
Постинги: 31
Коментари: 12
Гласове: 531
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930